Monday, December 12, 2016

LAZADA Online Revolution : Mamy Poko, L'OREAL, Maggi, Tefal

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Mari kita explore the rest of the gifts that i got in the Box Of Joy.


Friday, November 25, 2016

LAZADA Online Revolution : Nestle

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Aku telah menerima kotak misteri yang diberi nama "Box of Joy" daripada LAZADA semasa menghadiri event dorang awal November lalu bersempena Online Revolution yang bermula pada 11 November sehingga 12 December. Sepanjang Online Revolution berlangsung, akan terdapat banyak diskaun pada produk-produk yang terpilih.

Macam-macam ada dalam kotak Box of Joy nie tau. Meriah betul ! So untuk hari nie, aku nak cerita pasal produk Nestle yang aku dapat dari Box of Joy nie.

Monday, November 14, 2016

3 Clueless Tourists In India : BELGAUM

Assalamualaikum and good day everyone !

Moh lah kita sambung cerita India aku nie. Dah semakin membasi pulak kalau simpan lama-lama. Kalau korang baru sahaja mengikuti perjalanan 3 clueless tourists kesumat di India, boleh tengok entri-entri terdahulu untuk lebih penghayatan. Gituee.

Wednesday, November 9, 2016

Unplanned 2 Days Vacation in Penang

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada 20 Ogos haritu, aku dan my kawan baik semasa senang, dengan ewahnya pergi ke Pulau Pinang. Bukan untuk bercuti, tapi aku ada hal sedikit di Penang so that aku "terpaksa' datang sana untuk hal itu. Dan hal itu pon selesai pada jam 12 tengahari macam tu. Hal apakah sampai kena datang ke Penang ? Yang nie, tak perlu lah tahu. Hehe.


So my kawan baik semasa senang dengan lantangnya bersuara agar kami berdua menerokai Penang terlebih dahulu sebelum balik ke Selangor. Eh propa sangat lah. We did planned for exploring Penang, but that was not my priority. That was his plan. Itu pasal lah dia gigih sangat nak ikut aku pergi Penang. Yang aku fikir, hanyalah untuk selesaikan "hal" yang aku tak nak share dengan korang semua tu. Itu je.


So, our journey started on Friday night, 19 Ogos. We went to Penang by bus. Sangat mengimbau detik-detik semasa belajar di Matrikulasi Penang yang sangat stress suatu ketika dahulu. Everytime nak balik Penang, aku akan naik bas di Klang Sentral dengan Ummi Hani yang kebetulan kenal sebab sama-sama homesick setiap minggu nak balik Selangor. Bhahahaha.

Aku sampai Penang around 1 ke 2 pagi macam tu. Bas Rapid Penang memang dah stop beroperasi, so nak tak nak kena naik teksi dari stesen bas tu, ke Georgetown. Teksi semua mencekik darah. 40 hinggit satu perjalanan, perghhh ! Aku kena bertolak ke Georgetown malam tu jugak sebab "hal" yang aku nak selesaikan tu seawal jam 8 pagi. Makin lambat sampai, makin lama aku kena beratur and tunggu nanti. So tak nak lah beratur lama kan.

Alhamdulillah lah, jumpa pakcik prebet nie, dia cas 20 ringgit untuk ke Georgetown, okay lah daripada 40 ringgit. 20 ringgit pon still consider mahal tau. Sebabnya kalau naik Rapid baru 3 hengget je. Takpe, gagahkan jua. Sampai Georgetown je, kami cari masjid atau surau yang bukak untuk kami bermalam.


Since masa tu dah hampir ke waktu subuh, so kami tidur masjid jelah. Nasib baiklah masjid nie bukak. Kebanyakkan masjid dekat Penang nie, bila tengah malam dorang tutup (Info daripada orang local di sini). Tapi masjid nie, tak berkunci pulak. Kami pon tidur lah dengan ewahnya. Aku tak tidur actually, budak kat belakang tu je yang tidur.

Bila subuh, aku pon start bersiap untuk menghadapi hal yang aku nak selesaikan tu. Dalam tengahari, hal tersebut pon selesai. So sekarang, masa untuk kami berjimba di Penang nie. But first, kami kena cari hotel bajet dulu. Nak cari hotel bajet dekat Penang nie, tak susah pon. Memang bersepah. Tapi yang betul-betul bajet, bersih dan menepati citarasa, itu yang susah nak dapat. Definisi hotel bajet seorang Zharif adalah bilik yang berharga bawah 50 ringgit satu malam. Kbai.


Trust me, i am very cerewet kalau bab travel. Aku bukan jenis asal ada, and nak ikut kepenatan yang dihadapi. Jenis aku, aku akan sehabis baik untuk mencari yang murah dan terbaik. Aku bukan orang senang, jadi bila aku travel, aku akan cuba semaksima mungkin untuk jimatkan perbelanjaan.

I found this hotel bajet after 2 hours walking under hot sunny day in Penang. Can you imagine how tough was that ? And only those yang kuat dan tahan dengan kerenah aku je yang mampu hadapi benda nie. In that case, i only know one person (Setakat hari nie), that can deal with this craziness of mine, iaitu si Parisah nie. Kalau dengan orang lain, aku akan consider lah, sebab tak semua boleh ikut kegilaan kita. Hihi


Rumah Tumpangan Friendship Hostel nie seriously memang terbaik ! Dah lah murah, bersih pulak tu. Sesuai untuk mereka yang hanya menjadikan hotel sebagai tempat untuk beradu sahaja. Setakat untuk tidur, ambil hotel mahal-mahal buat apa. Membazir.

Sangat recommended hotel bajet nie. Kalau korang datang Penang, cari hotel bajet nie. Aku akan describe lebih details pasal hotel nie satgi. Sekarang nie, aku nak cerita aktiviti jelajah Penang dulu untuk hari pertama kami di sini.

Lepas dah mandi and berehat secukupnya, kami pon memulakan penjelajahan Penang. Walaupon dulu setahun duduk dekat matrik Penang, tapi aku tak pernah terlintas pon nak jelajah Penang masa tu. Sebab masa tu, aku sangat lah stress dan almost setiap minggu aku balik Selangor. Ikut perkiraan aku, ini sudah kali keempat aku datang Penang. Walaupon Penang nie negeri yang kecil, tapi banyak lagi tempat yang aku tak pernah jejak lagi rupanya.


Our first stop, was Nasi Kandar Line Clear. Nasi Kandar Line Clear nie dekat gila dengan tempat penginapan kitorang. Lebih kurang 5 minit berjalan kaki. Sangat dekat seriously. Kami memang tak plan apa-apa masa nak datang ke Penang nie. Jadinya, apa yang nampak depan mata, kami singgah. Tak sangka pulak terjumpa Nasi Kandar Line Clear masa nie. Tambah-tambah, kami tengah lapar masa tu. Dengar cerita, famous sangat Nasi Kandar Line Clear nie.


Harga dia agak mahal lah bagi aku. Tapi rasa dia boleh tahan sedap. Tapinya masyaAllah, kotoq baq hang. Acano lah tempat untuk makan boleh kotoq macam nie. Dah tu, terkenal pulak tu. I kennot brain this. Apa-apa pon, sendiri pergi sendiri nilai. I praise for the taste, but not the cleanliness.

4 bintang for the taste, 1/2 bintang untuk kebersihan restoran.


Lepas dah makan, kami pon naik bas rapid free. First stop kami ke Gereja St. George. Pakai singgah je gereja nie. As in the title, i did not plan anything for this trip. So mana bangunan yang rasa macam iconic, kami terjah.


Dapatlah terjah gereja nie sekejap je. At that time dah nak jam 5 petang. Or 6 petang, aku tak pasti. Which is masa untuk tutup pagar. So kami pon "dihalau" keluar oleh pak guard kat situ. Waktu melawat dah tamat katanya.


Tak ada apa sangat pon kat sini, so nak lama-lama pon buat apa. Lol.

Seterusnya kami naik lagi bas free tu untuk ke Padang Kota Lama. Kat sini meriah sangat. Muzik kuat kot. Ada festival apa benda ntah. Nampak macam pesta boria. I said boria erk, bukan bohsia. Read carefully. Lulz



Sempatlah merasa laksa penang kat stall dalam pesta tu. Teringin sangat makan laksa masa nie. Tapi laksa dia tak berapa nak umppphhh lah pulak. Hampehh je.


Area Padang Kota Lama nie ada Fort Cornwallis. Orang Penang confirm tahu tempat nie. Aku seriously baru tahu. Cantik lah tempat nie. Ada satu terowong tinggalan sejarah dekat sini. Mulanya, seram jugaklah nak masuk sebab macam rumah mayat pon ada. Lulz.



Bila malam, area Padang Kota Lama nie makin meriah. Pesta boria tu baru mula. Aku malas nak menyaksikan pesta tu sebab aku dah penat sangat. Apa yang aku fikirkan masa nie hanyalah nak tidur. Hihi


Tapi si Parisah tu beria suruh aku cuba makan gado-gado yang berhampiran dengan Padang Kota Lama nie. Katanya sedap sangat. Dia punyalah beriya suruh aku cuba. Rasa dia not bad lah. Sedap jugak. Cumanya, masyaAllah sisturrrr !! Mahal weyhhh. Seram betul nak ambik bahan-bahan dia. Untuk gado-gado atas nie, harga dia RM14.

Sekian, terima kasih. Bye.


Pagi-pagi kami bersiap sedia untuk check out dan sambung jelajah Penang untuk hari terakhir kami di sana sebab bas kami untuk balik ke Selangor belah malamnya.


Aku sangat-sangat bersyukur dipertemukan dengan Friendship Hostel nie. Sangat selesa, bersih dan room rate sangat murah. For girls, mungkin boleh ambik yang attached bathroom untuk lebih selesa (Harga dia around 80 ringgit satu malam, kalau tak silap). Untuk yang bujang macam kami nie, jalan pakai tuala menuju ke bilik air pon boleh je. Bhahahaha.

Tapi, untuk bilik yang attached bathroom berada di tingkat 3. Untuk pengetahuan semua, lif tak disediakan yer. Jadi kena gigih naik tangga. Bilik kami nie dekat first floor je. Aku sangat berpuas hati menginap di sini. Cuma wifi je agak lembab and tak berapa nak ada line sangat. Selain tu, aku bagi 5 bintang !!


Belah pagi tu, kami naik bas rapid ke Pantai Batu Feringghi. Agak jauh jugak rupanya dari Georgetown nie. Ingat kan dekat je. Kami tak mandi pon kat sini. Memang ada pasang niat untuk mandi tapi macam malas pulak nak salin-salin baju bagai. So mampu main-main pasir je sambil cuci mata. Ewahhhhh !

Lepastu, kami patah balik ke Georgetown untuk ke Penang Street Art.



Aku ingat street art dekat Penang nie sebaris je macam yang dekat Shah Alam. Rupanya bersepah-sepah. Dah macam main explorace pulak kena cari-cari art dekat area tu.


Oleh kerana street art kat Penang nie bersepah-sepah and agak jauh from one another, so adalah lebih baik korang sewa basikal. It's not expensive pon. Berbaloi je harga dia daripada ko penat berjalan kaki untuk ke art-art nie. Trust me, bukannya dekat. So please sewa basikal kalau tak nak penat.


Inilah basikal yang kami naik. Walaweh, siap ada payung tu. Ko ghase ?

Setiap kali kami berselisih dengan penunggang basikal lain, mahupon rakyat jelata dan pelancong di Penang, mereka pasti akan terpesona dengan basikal yang kami naiki nie.


Cantik kan basikal berkembar berpayung kami nie ? Macam hadek-hadek sangat ! Lulz.



So enjoy lah the rest of the street arts. Kami tak berjaya untuk pergi ke semua "check point" sebab kami kejar waktu. Takut tertinggal bas. But we managed to go almost every arts that showed in the map. Yes, on the map. Masa kami sewa basikal nie, uncle tu siap provide kan kami map di mana ia menunjukkan lokasi-lokasi street art nie. So that kita boleh jadikan panduan untuk menuju ke street art yang kita nak.











Kami juga ambil kesempatan sewa basikal ini untuk singgah ke Masjid Kapitan Keling nie. Masjid yang telah di bina lebih 200 tahun dahulu. Masih lagi utuh dan tersergam indah.




Bila jam hampir menunjukkan jam 7, kami pon pulangkan basikal kami. Kami sewa dekat Uncle Umbrella. I lost his business card. Kalau tak, boleh attached dekat sini. Maaf kan saya.


Uncle Umbrella @ K.C. Tan
016-4261081
Basikal kami tu, kami sewa pada harga RM 14 ringgit je =)

Korang boleh try call dia untuk tahu di mana lokasi dia berada. Aku pon lupa dah tempat dia nama apa. Sebab kami jumpa tiba-tiba. InsyaAllah, dengan uncle nie, korang boleh dapat harga murah. Serious murah gila compared to others yang juga menyediakan perkhidmatan sewa basikal nie. Plus, kalau nak basikal cantik-cantik dan unik, kat tempat uncle nie ada banyak. Hihi.

And korang juga tak perlu risau pasal luggage or anything, boleh je minta uncle nie tolong simpankan. Nanti dia simpankan dalam office dia. Baik sungguh uncle nie tau. Kalau nak sewa basikal, sewa dekat dia okay, promise ?


So kami pon mengambil bas rapid untuk ke Sungai Nibong. Bas kami untuk ke Selangor, kami naik di Sg Nibong. Agak jauh jugak rupanya Sg Nibong nie dari Georgetown. Hampir satu jam jugak lah. Aku ingat dekat je. Yelahhh, selama nie fikir yang Pulau Pinang tu "kecik". Hahahahaha

Bas sampai Klang Sentral jam 6 pagi, balik ke Puncak Alam terus bersiap untuk pergi kerja. Rabak mata dikk.

So itu lah cerita 2 hari 1 malam kami berdua di Penang. Sangat tiba-tiba, no plan no anything but it was amazing. See you again Penang.

Daa !

Sunday, September 25, 2016

8 Sebab untuk Dapatkan Huawei Honor 8

Good day everyone !

Tahu tak Honor 8 baru sahaja dilancarkan dekat Malaysia ??

Kalau belum tahu, nie aku nak habaq mai. Huawei baru sahaja mengeluarkan satu lagi telefon pintar yang diberi nama Honor 8 pada bulan Julai hari tu. Dan awal September lalu, Honor 8 masuk ke pasaran Malaysia. Serious cantik sangat Honor 8 nie. OMG !!! Lepas je tengok spesifikasi Honor 8 nie dekat website Lazada (KLIK SINI), mesti korang akan terikut sama excited macam aku sebabnya spesifikasi Honor 8 sangat tiptop tau.

Sebelum aku senaraikan 8 sebab kenapa anda perlu dapatkan Honor 8 nie, adalah lebih baik anda tengok video commercial Honor 8 featuring seorang Zharif dalamnya. Nie kira nak caras Brooklyn Beckham lah kononnya. Boleh macam tu ?

Tuesday, August 30, 2016

Lebaran 2016

Assalamualaikum and good day everyone !

Pada 6 Julai 2016, kita telah menyambut hari terbahagia buat seluruh umat Islam di dunia. Hari kemenangan kita semua kerana berjaya berpuasa selama sebulan pada bulan Ramadhan. Alhamdulillah kita dipertemukan lagi untuk menyambut Syawal tahun ini.


Tapi tahun nie sambut raya macam sedih sikit lah. Sebabnya i was not flawless di pagi raya like i used to. KAH ! At that time, Alhamdulillah rasa sakit akibat accident tu dah tak ada sangat. Tapi still sakit lah. Just not that bad. Luka yang dah kering dekat tangan pon masih lagi belum tertanggal. Tapi nasib baik baju raya tahun nie vogue. Sedikit sebanyak ia menaikkan semangatku untuk melaram di pagi raya.


Bercakap pasal baju raya, baju raya aku tahun nie is all the way from India okay. Just the fabric lah. Balik Malaysia aku hantar tailor. Baju raya nie aku hantar seminggu sebelum nak raya. Ko ghase ? Kak Siti Sungai Lang merupakan tailor iols sepanjang 23 tahun hidup nie. memang selalu hantar dekat dia, sebab dia sorang je yang boleh handle kecerewetan aku tapi dengan harga yang super duper murah. Love you Kak Siti !

Kak Siti nie sangat hebat sebab dia siapkan baju aku dalam masa 3 hari je kot. Ko mampu ? Aku tahu ko tak mampu. Sebab tu aku tak hantar dekat kau. BHAHAHAHA


Kain baju nie merupakan kain saree sepanjang 6 meter yang sudah siap dipotong. Well, kain saree memang 6 meter rasanya. Kalau tak silap lah. And kain saree nie dia ada satu bahagian yang dipanggil the centre of the attention kot. That's why dia lain sikit. So that the centre of the attention part, i asked my mom to turn it into samping. There you go my samping =).

Masa beli kain nie dekat India, tak terlintas langsung untuk dijadikan baju hari raya pon. Just beli untuk buat baju basahan je. Cuma nak buat kurta without the seluar. Sebab tu beli satu je, so that cukuplah untuk buat baju adik lelaki aku sekali. Tapi akibat ketamakkan yang maha dahsyat seorang Zharif yang tetibe nak jadikan ia baju raya sekali with the seluar, maka adik lelaki aku tak dapat. Kesian dia kena beli kain lain. Tapi guna kaki kain saree aku, so that tak ada lah vary sangat. My ayah punya baju awal-awal dah siap. Advance betul pak cik Azis. Kalah anak-anak dia tau.


Kasut raya pon pakcik Azis nak pinjam anak dia, acane tu ? Kasut iols tahun nie Alhamdulillah rezeki, Zalora sponsored. Shopping secara free je uols. Maka dapatlah beli 5 pasang kasut a.k.a sandals, seutas jam tangan dan baju kemeja shopping secara percuma. Tak beli kan pakcik Azis pon sandal gladiator tu. Cuma belikan untuk adik lelaki je and satu bagi dekat si Faries. Tapi tiba-tiba pakcik Azis pagi raya tu buat muka kesian cakap tak ada kasut raya. Haruslah aku korbankan kasut raya iols yang warna coklat tu kepada pakcik Azis. Muka terus ada senyum pagi raya tu. Ko ghase ?


Terima kasih naa Zalora MY. I love you so much !


That was a little bit about my baju raya walaupon aku tak nampak di mana pentingnya untuk benda nie diceritakan kepada anda semua.

Aci tak, letak gambar saiz paling besar ?

Pagi raya agak kalut sikit. Keluarga Pak Cik Azis memang sangat terkenal dengan kelembapan bersiap di pagi raya. Memang sudah tidak asing lagi dalam kalangan kami sanak-saudara. Semua sudah faham dan akur akan ketentuan illahi bahawa keluarga kami lambat bersiap.





Oleh itu, entah apa mimpi dorang semua, dorang boleh serang rumah kami pagi-pagi raya tu. Haruslah aku gelabah weyhh. Sepanjang 23 tahun hidup di atas bumi yang fana ini, tak pernah lagi sanak-saudara abg berkumpul pagi raya di teratak humble kami. Serious tak sangka rumah Pak Cik Azis menjadi tapak untuk mereka berkumpul di pagi raya.


Mujur bebo Ayu masak-masak malam raya tu. Mungkin dah ada instinct mengatakan mereka akan berkumpul kot. Sebab tu bebo macam termasak banyak. Selalunya ala kadar cukup untuk kami sekeluarga.


Tapi maaflah kepada sanak-saudara abg yang telah hadir berkumpul di rumah kami pagi tu, abg nie kalau dah pakai baju raya, dah siap cantik-cantik, jangan harap abg nak buat kerja kotor-kotor. Apatah lagi suruh sendukkan nasi, basuh-basuhkan pinggan, lap benda-benda tumpah. Memang tak lah dikk. Abg cuma mampu jadi usher sahaja. Tunjukkan di mana tempat duduk. Di mana bilik air berada. Dan di mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi ? Eh dah kenapa pulak peribahasa boleh masuk sini. Sudahhhhhhhh.



Memang selain daripada tu, biar adik-beradik abg yang lain uruskan. Mereka pon akur dengan sikap abg yang sebegini. Mereka terima abg apa ada nya. Dikk, baju abg tempah khas, siap dalam masa 3 hari. Mana boleh buat kerja-kerja tu semua. Kufur nikmat baju cantik di pagi raya orang kata.


Terus-terang aku cakap, raya tahun nie agak hambar sedikit compared to last-last year. Tak tahu pasaipa. Adakah sebab aku accident ? Atau mungkin sebab tahun ni beraya status single ? Kbai.

Raya untuk my own family, okay je. Meriah, sebab keluarga aku jenis yang cool and Alhamdulillah very the semangat. Tapi sanak-saudara ku yang lain macam something wrong somewhere lah semua tahun nie. Tapi tak apa lah, masing-masing ada isu dan masalah yang mereka hadapi, yang penting keluarga aku okay je pada raya tahun nie.

That's what all matters.




Sesi bergambar bersama sanak-saudara yang paling hambar compared to last-last year punya raya. Yang penting, me and my family are always up for pictures. Again, that is what all matters.


Right after beraya rumah mak sedara aku di Labohan Dagang nie, kami terus shoot balik Pahang ke kampung ayah. Sudah menjadi rutin setiap tahun, sebaik sahaja beraya sakan di Selangor, belah malam akan terus balik Pahang.


Dan seperti biasa, bila di kampung ayah, memang tak beraya. Saban tahun, aku akan cakap benda yang sama. Balik kampung ayah, pasti tidak beraya. Jadi tolong jangan bagi aku ingatkan korang setiap tahun. Mohon cakna bahawasanya setiap tahun beraya di kampung ayah hanya untuk menjenguk atok dan nenek ku dan juga melantak buah-buahan di dusun mereka. Itu sahaja.


But too bad, buah-buahan yang ada semua masih lagi mentah. Durian masih lagi mentah, manggis pon sama, rambai pon sama masih lagi mentah. InsyaAllah, raya haji nie semua pakat-pakat masak. Tapi durian dah habis dah pon. Sedara-mara semua dah melantak habiskan. Sampai hati depa tak tinggalkan kami.


Inilah atok dan nenek kami. Tapi kami tak panggil atok dan nenek. Kami panggil Tokki dan Wek. Hihi. Amboi tinggi betul kain pelekat tokki tu. Tahulah kaki flawless walaupon umur sudah lanjut.



Seperti biasa, setiap kali raya ketiga, kami akan balik semula ke selangor. Ini pon dah tiap tahun bagi tahu.



Dari Pahang, on the way balik ke Selangor, kami akan singgah ke Jempol Negeri Sembilan dahulu untuk beraya rumah si Parisah yang jijik lagi menjijikkan. Inipon rutin setiap tahun.



Then barulah kami pulang ke Selangor. So basically, my hari raya pertama sehingga hari raya ketiga, pretty much the same every single year. Hari raya keempat biasanya yang akan berlainan setiap tahun.



Owh, masa pergi rumah si Parisah tu, aku tak balik dengan family aku. Balik dengan si Parisah nie, ikut dia pergi betulkan motor. Motor dekat rumah kakak dia. Rumah kakak dia dekat je dengan rumah aku. So aku balik Banting dengan si Parisah nie. Malam tu, kami pergilah beraya ke rumah kawan-kawan aku. Sempat beraya dua rumah je malam tu. Sebab tak plan pon nak pergi beraya. Tiba-tiba je rasa nak beraya.


Since hari raya keempat, ayah dah mula masuk kerja. So kami yang kat rumah nie pergi beraya rumah sedara kami di Negeri Sembilan. Kampung Bukit Pelanduk kot nama tempat tu. Tak ingat lah pulak. Tapi gambar semasa beraya rumah dia, tak ada. Sebab raya keempat nie sendu sikit. Pergi beraya sana tak pergi beramai-ramai like we used to do every year.  So aku sajikan gambar-gambar sebelum bertolak ke sana untuk tayang baju raya iols yang merah mak ngah nie.


Pada tengah malam pulak, kawan aku yang sama-sama bekerja di Pizza Hut Banting datang beraya. Malas nak bagi dorang datang beraya sebenarnya, tapi kesian pulak sebab asyik dok tanya bila aku free. So, aku pon bagi lah datang rumah. Boleh macam tu ?


Jam 3 pagi baru balik rumah, ko ghase ? 


Hari raya kelima pulak, kami adik-beradik pergi beraya rumah kawan kakak and adik perempuan aku di Shah Alam. Kebetulan, dia nie adik-beradik dengan Altimet (kebetulan sangat), so dapat lah bergambar dengan Altimet pada hari yang penuh berbahagia itu.


Insecure lah berdiri sebelah orang tinggi-tinggi nie. Apa rahsia boleh tinggi sampai macam tu sekali erk ?

Di samping itu juga, dapat juga akhirnya aku bertemu dengan si Toffee cat nie. Selama nie menyaksikan kehidupannya yang maha fabulous di Instagram sahaja.


Ya Allah, kenapa lah Toffee nie dekat laman sosial lain, dekat dunia realiti lain. Pandai main angle si Toffee nie. Dalam gambar nampak kecik, sekali depan mata, ambikk kau. Besar gedabak uols. Jalan tak ubah seperti seekor tenggiling. Bontotnya ke kiri ke kanan berlenggang-lenggok. Eeeeee mengada sangat !



Thank you Amnah dan Zeynah sebab menerima kehadiran village people nie. Lain kali jangan jemput datang rumah, sebabnya, kalau jemput sorang, yang datangnya satu kampung. Hahahahaha


Lepastu, aku start berpraktikal pada hari raya keenam, 11 Julai 2016. So automatically, raya aku dah tamat. Orang lain masih lagi berhoneymoon kat rumah beraya, aku dah kena masuk kerja. Sabor jelah.


Tapi pada 16 Julai, aku pergi beraya. Beraya ke rumah sedara aku yang dekat Klang nie. Tak tahu pasaipa, kalau beraya rumah sedara aku yang kat Klang nie, mesti dah nak hujung-hujung raya. Raya dah hampir basi baru nak pergi beraya. Padahal dekat Klang je kot. Bukan jauh dari rumah.

Anyway, menu wajib kalau beraya rumah sedara aku kat Klang nie haruslah laksa. Laksa yang mak sedara aku buat nie sangat sedap. Kuahnya pekat dan melekat. Rasa dia sangat umphhhh ! Tapi malangnya, si rambut melepet tu tak makan laksa. Nasib lah kau.


Pada 30 Julai, dapat jemputan daripada junior UPSI untuk hadir ke open house yang keluarga dia buat. Dia nie pembaca blog aku dari sebelum dia masuk UPSI lagi. Dahsyat tau.

Apa yang best datang open house rumah Syira nie ialah kambing bakar dengan satay dia. Seriously sedap !! Dan yang paling penting, tak perlu beratur and berebut untuk ambil kambing bakar. Happy Zharif is happy.


Terima kasih Syira sebab jemput kami berdua datang open house. 
Tahun depan kalau buat lagi, jangan lupa jemput tau. Kbai. 


So basically, itu sahaja cerita hari raya aku. Agak sendu sedikit hari raya aku pada tahun nie. Biasanya, cerita hari raya aku ber-episode2. Kali nie, cukup buat satu entri je. Tak ada lah berjela sangat walaupon combine semua cerita.

Hopefully, tahun depan tak sesendu seperti tahun nie. Semoga semua manusia diberi keceriaan di pagi raya untuk menyambut hari raya yang mulia ini. Raya aidilfitri setahun sekali je uols. So ketepikan masalah dan have fun !

I've learnt my lesson. Have i ever told u that i skipped my hari raya pertama once, in the year 2013 ? If you don't know the story, you may selongkar post2 lama untuk tahu cerita itu. Seriously babe, aku menyesal buat begitu. Hari raya hari terbahagia, jadi seboleh-bolehnya sambutlah dengan suasana yang ceria. Boleh semua ?

Mari kita sama-sama doa supaya kita terus diberikan kebahagiaan di dunia (dan kelak, di akhirat), dilapangkan dada dan dijauhkan bala bencana yang tidak diingini. Aminn.

I bet, korang punya cerita hari raya mesti lagi meriah kan ? Share lah cerita hari raya korang dekat aku. Tapi nak share dekat mana ? Lulz. Jumpa lagi di entri akan datang. See ya !

Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...